Οι ελεγκτές φέρνουν νέο σαρωτικό πακέτο μέτρων

O υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (δεξιά), και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών στη Μαδρίτη το Σάββατο.
Με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πολυετούς προγράμματος οικονομικών πολιτικών, προκειμένου να χορηγηθεί η οικονομική βοήθεια στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος του κόστους δανεισμού, καταφθάνουν την Τετάρτη στην Αθήνα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από την απόδοση των μέτρων οικονομικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, αλλά και των μέτρων τα οποία προτίθεται η κυβέρνηση να υιοθετήσει σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. της 16ης Φεβρουαρίου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι βασικός σκοπός της αποστολής των αντιπροσωπειών είναι να διαπιστώσουν τις προθέσεις των στελεχών της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων που θα έχουν ως στόχο αφενός τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους και αφετέρου τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων...
Δεν αποκλείεται να προταθεί η διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι αυστηρότεροι όροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Είναι προφανές ότι μεταξύ των όρων θα περιλαμβάνονται νέες μειώσεις του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα -με την προτροπή, ανάλογη πολιτική να ισχύσει και στον ιδιωτικό-, μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, μέτρα για την ευελιξία με ασφάλεια στον τομέα της απασχόλησης, απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Παπακωνσταντίνου - Ecofin
Στο θέμα της οικονομικής βοήθειας, αλλά και των συζητήσεων που θα γίνουν με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών στην Ισπανία. Είμαστε, είπε ο υπουργός, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία δεν έχει ξαναγίνει. Κι εδώ, λοιπόν, οι αρμόδιοι Οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την Κεντρική Τράπεζα από τη μια μεριά και το ΔΝΤ το οποίο λειτουργεί επικουρικά, θα πρέπει να βρουν ένα κοινό τόπο.
Γίνονται συζητήσεις στο πεδίο αυτό, δεν διαβλέπω κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Είναι σαφές ότι θα υπάρξει μια σύγκλιση, η οποία θα έχει -επαναλαμβάνουμε- ως άγκυρα, τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως προς το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών είπε ότι υπάρχει.
«Για παράδειγμα για το φορολογικό που ψηφίστηκε, η υλοποίησή του που είναι μια μεγάλη τομή και ξεκινάει αμέσως. Το ασφαλιστικό θα έρθει τον επόμενο μήνα στη Βουλή, αφού γίνει μια συζήτηση στην Ε.Ε., όπως έχουμε δεσμευτεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ecofin Έχουμε πει ότι, μέσα στον Απρίλιο, θα γίνει η Διυπουργική Επιτροπή για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο η συζήτηση για τον προσανατολισμό σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο προϋπολογισμός αλλάζει και, μέχρι το καλοκαίρι, θα φέρουμε νομοσχέδιο στη Βουλή για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, τη νέα ανεξάρτητη υπηρεσία στη Βουλή και το νέο τρόπο κατάρτισης, υλοποίησης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού».
Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο ενεργοποίησης της απόφασης για τη βοήθεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν προσδιόρισε το χρόνο. «Δεν προαναγγέλλουμε μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί ή μπορεί και όχι. Θυμηθείτε ότι δεν έχουμε πει ότι θα ενεργοποιήσουμε σίγουρα το μηχανισμό. Κοιτάμε τα πάντα. Κοιτάμε την κατάσταση στην αγορά.
Είναι μια σημαντική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, για να έχει νόημα η απόφαση, πρέπει να έχεις έτοιμο ένα πλαίσιο. Για το λόγο αυτό, δεν χάνουμε χρόνο. Οι προετοιμασίες για το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει και, όταν χρειαστεί, η απόφαση μπορεί να ληφθεί», είπε.
Σχετικά με το ύψος του ελλείμματος ο υπουργός είπε ότι υπάρχει μια προσαρμογή 0,2%, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΑΕΠ του περασμένου χρόνου ήταν μικρότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Αυτή η προσαρμογή ανεβάζει το έλλειμμα στο 12,9% και μπορεί να υπάρξει μία περαιτέρω προσαρμογή, μία μικρή προσαρμογή, η οποία εξαρτάται από τη Eurostat
Ομόλογο σε δολάρια
Σχολιάζοντας την πιθανότητα έκδοσης ομολόγου σε δολάρια ο υπουργός τόνισε: «Πριν από πολλούς μήνες, είχαμε πει ότι θα διαφοροποιήσουμε το χρέος μας. Όπως έχουν κάνει άλλωστε και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε προαναγγείλει, το 2009, ότι θα κάνουμε ένα roadshow και κάποια στιγμή θα εκδώσουμε ένα παγκόσμιο ομόλογο. Και τα δύο αυτά πράγματα παραμένουν στο τραπέζι. Το γεγονός είναι ότι δεν έχει υπάρξει απόφαση ούτε ημερομηνίες για το roadshow, ούτε ημερομηνίες και ποσά για το ομόλογο σε δολάρια. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει απόφαση».
Αναβολή λόγω ηφαιστειακού νέφους
Την αναβολή των διαβουλεύσεων επί του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για μερικές μέρες, λόγω των προβλημάτων στις αερομεταφορές, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, νέα προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων είναι η Τετάρτη 21 Απριλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι «οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού».

naftemporiki
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου