Γαλλία: Αφαίρεση υπηκοότητας στα εγκλήματα

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε, με μικρή πλειοψηφία, το άρθρο που προβλέπει την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από τους αλλοδαπούς που την έχουν αποκτήσει λιγότερο από 10 χρόνια πριν και έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία οποιουδήποτε είναι επιφορτισμένος με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, ένα μέτρο που έχει ζητήσει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε βουλευτές της αριστεράς, αλλά και σε κάποιους της δεξιάς, υιοθετήθηκε με 75 ψήφους υπέρ και 57 κατά έπειτα από τρίωρη συζήτηση.
Το νομοσχέδιο, το πέμπτο για τη μετανάστευση τα τελευταία επτά χρόνια, αναμένεται να υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια επίσημης ψηφοφορίας στις 12 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το νόμο του 1998, ένας αλλοδαπός που έχει αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα μπορεί να την χάσει μόνο να καταδικαστεί για τρομοκρατία. Πλέον θα αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα από οποιονδήποτε αλλοδαπό την έχει για λιγότερο από 10 χρόνια και δολοφονήσει αστυνομικό, δικαστή ή πυροσβέστη.

Ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν είχε δηλώσει στα τέλη Ιουλίου ότι κάποια γεγονότα όπως η επίθεση κατά ενός αστυνομικού "προσβάλλουν τους συμπολίτες μας". "Επιτιθέμενοι στην εξουσία του κράτους, αυτοί οι άνθρωποι χτύπησαν την καρδιά του έθνους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου