Όποιος δεν κόβει αποδείξεις διώκεται, όποιος κλέβει με καρτέλ επιβραβεύεται

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
ΟΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΙ ΚΛΕΒΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΩΚΕΤΑΙ…


Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών ΠΟΛ 1127 31/8/2010 ενημέρωσε τις ΔΟΥ όλης της χώρας για την σχέση που έχουν τα φορολογικά αδικήματα με τον νόμο 3691/2008 για το ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Χαρακτηριστικό της ενημέρωσης είναι ότι στο νόμο για το μαύρο χρήμα εμπίπτει κάθε επαγγελματίας-επιχείρηση που δεν θα εκδώσει αποδείξεις λιανικής πώλησης, πραγματοποιώντας φοροδιαφυγή.
Σημείο κλειδί στον συσχετισμό των δυο νόμων είναι ότι τα παραπτώματα του φορολογικού νόμου ορίζουν σαν ελάχιστη ποινή φυλάκισης τους έξι μήνες και επίσης από τα παραπτώματα αυτά, ο παραβάτης είχε οικονομικό όφελος.
Διαβάζοντας τους σχετικούς νόμους βλέπουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δίκιο. Οι νόμοι σχετίζονται (φορολογικός νόμος και νόμος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος), άρα έχει δίκιο. Το αν είναι κοινωνικά σωστό η λάθος είναι κρίση του καθενός.
Η ΑΠΟΡΊΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΟΣΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΡΤΕΛ.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΡΤΕΛ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
Διαβάστε παρακάτω γιατί:
Με βάση τον νόμο 703/77 περί Ανταγωνισμού (ο νόμος στον οποίον βασίζεται η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού) οι υπεύθυνοι των εταιρειών που καταδικάζονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβάσεις του 703/77 διώκονται και ποινικά και η τιμωρία τους είναι τουλάχιστον 6 μήνες φυλάκιση. Δεδομένο θεωρούμε ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών αυτών έχουν οικονομικό όφελος από τις παραβάσεις των εταιρειών τους.
Με βάση τον νόμο 3691/2008 περί «Πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα το άρθρο 3 ορίζεται όπως:
Άρθρο 3
Εγκληματικές δραστηριότητες – βασικά αδικήματα
Ως εγκληματικές δραστηριότητες νοούνται η διάπραξη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα αδικήματα που καλούνται εφεξής «βασικά αδικήματα»: . .
α).
β).
ιη) κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των έξι μηνών και από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος.
Μάλιστα ο νόμος 3691/2009 είναι διόλου περιοριστικός αφού δεν προϋποθέτει την τιμωρία των κατηγορουμένων για το βασικό αδίκημα ή ακόμα και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους για το βασικό αδίκημα. Επίσης στρέφεται και κατά των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών που παρανομούν. Τέλος ο νόμος ορίζει σοβαρότατα διοικητικά πρόστιμα κατά των υπευθύνων ατόμων, γεγονός που εξυπηρετεί στα μέγιστα το Ελληνικό Δημόσιο.
Συμπεραίνουμε ότι η παράβαση του δικαίου του Ανταγωνισμού εμπίπτει στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΣΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ
Σημειώνουμε επίσης ότι το ανάλογο ισχύει για την περίφημη εταιρεία SIEMENS, τα παραπτώματα της οποίας εμπίπτουν 100% στον νόμο για το Μαύρο Χρήμα.
Φ.Γ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου