Συμψηφισμό χρεών του δημοσίου με ανεξόφλητα τιμολόγια ζητά ο ΣΑΤΕ

Τη δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ ανεξόφλητων τιμολογίων που αφορούν εκτελεσμένα έργα του δημοσίου, με την ευρεία έννοια, όπως, επίσης, τον συμψηφισμό απαιτήσεων του δημοσίου με οφειλές του δημοσίου προς κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ζητά ο ΣΑΤΕ με επιστολή που έστειλε στον υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ.κ. Δημήτρη Κουσελά και Δημήτρη Γεωργακόπουλο.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι εργοληπτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επί μακρόν, πλέον, μία ιδιάζουσα κατάσταση, αφού καλούνται από την μια να κατασκευάζουν δημόσια έργα, χωρίς, ωστόσο, να πληρώνονται τις εργασίες που έχουν εκτελέσει, ενώ, παράλληλα, ήδη έχουν επιβαρυνθεί με τις πληρωμές των αμοιβών του προσωπικού που απασχολούν, τα υλικά, το κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις απαιτούμενες ασφαλίσεις των έργων, καθώς και κάθε άλλου γενικού εξόδου.
Υπό τις σημερινές ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, τονίζεται στην επιστολή, οι εταιρείες μέλη του ΣΑΤΕ αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην ιδιότυπη και άδικη αυτή κατάσταση.
Εξάλλου, με άλλη επιστολή που στάλθηκε προς τον υπουργό, αλλά και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Δημήτρη Κουσελά, αντίστοιχα, και η οποία  κοινοποιήθηκε και στον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Δημήτρη Ρέππα, ο ΣΑΤΕ ζητά να προβλεφθεί με το νέο φορολογικό σχέδιο νόμου ρύθμιση για την εξόφληση των παρακρατουμένων φόρων εργοληπτών, με τμηματική καταβολή εκ μέρους των του οφειλόμενου φόρου, με την κατ’ αρχήν προκαταβολή του 20% αυτού, του δε υπολοίπου σε δόσεις. Παράλληλα, να εξαιρούνται οι εταιρείες που θα ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, από τις εξοντωτικές και αδικαιολόγητες κυρώσεις του άρθρου 14 του ν. 2523/1997 περί «διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου σε περίπτωση φοροδιαφυγής».
Όπως υπογραμμίζεται, η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, η μη καταβολή οφειλών του δημοσίου για έργα που είναι σε πορεία εκτέλεσης, αλλά και όσων έχουν υλοποιηθεί εδώ και μήνες, ακόμη και χρόνια, η καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ, επιτείνουν σε βαθμό ασφυξίας τα οικονομικά αδιέξοδα των επιχειρήσεων του κλάδου και τις ωθούν στην πτώχευση.
Στον αντίποδα, όπως τονίζεται, εξακολουθούν υφιστάμενες και συνεχώς αυξανόμενες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική εξόντωση, ο ΣΑΤΕ, ζητά τη ρύθμιση η οποία μπορεί να δώσει μια ανάσα, τόσο στους εργολήπτες, όσο και στο δημόσιο, αμβλύνοντας τα προβλήματα ρευστότητας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου