Γιώργος Πατούλης: «Έτσι θα διοικήσω το Μαρούσι»

Η παρουσίαση του σχεδίου του συνδυασμού «Μαρούσι-Ανθρώπινη Πόλη» για μια πόλη με ανθρώπινες γειτονιές έγινε σήμερα παρουσία εκατοντάδων μαρουσιωτών, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στο δημαρχείο.Το πρόγραμμα παρουσίασε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού για το Μαρούσι της επόμενη δεκαετίας. Το Πρόγραμμα του Συνδυασμού «Μαρούσι – Ανθρώπινη Πόλη» περιγράφει τη φιλοσοφία και τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου του Γιώργου Πατούλη για τα επόμενα χρόνια. Και υπηρετεί το συνολικό σχεδιασμό του για το Μαρούσι της επόμενης δεκαετίας. Μια πόλη πιο όμορφη, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη. ...

Το σχέδιο για την οικονομική εξυγίανση

Από το 2011, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης στην παρουσίαση, ο δήμος Αμαρουσίου θα κληθεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο που ορίζει η εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και τα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργεί η εφαρμογή του Μνημονίου από την Κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό:

1. Στο δήμο Αμαρουσίου, όπως και στους άλλους δήμους της χώρας, μεταβιβάζονται από την κεντρική εξουσία και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που καταργείται, νέες αρμοδιότητες, χωρίς να έχουν όμως μεταβιβαστεί και οι αντίστοιχοι πόροι.

2. Μειώνονται τα έσοδα του δήμου από την κεντρική εξουσία. Ήδη έχουν μειωθεί δραστικά οι πόροι που δίνει η κυβέρνηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη χρονιά αυτή, ως 30%. Ενώ δεν μας έχουν αποδοθεί και πόροι που μας οφείλονται από το παρελθόν

3. Με βάση τα όσα προβλέπονται από την εφαρμογή του Μνημονίου, τα επόμενα χρόνια θα περικοπούν ακόμη περισσότερο οι πόροι που αποδίδει το Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, οι άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η Νέα Οικονομική Δημοτική Πολιτική είναι οι εξής:
1. Στην αύξηση των εσόδων, χωρίς να χρειαστεί να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.

2. Στη διεκδίκηση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

3. Στην ενίσχυση των κοινωνικών παροχών του Δήμου.

4. Στο νοικοκύρεμα και την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων.

5. Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

6. Στην αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων με απώτερο στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού έργου του Δήμου.

7. Στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ενίσχυση των κοινωνικών παροχών

Μέσα από την εφαρμογή της Νέας Δημοτικής Οικονομικής Πολιτικής υπηρετείται ένας στόχος: η ενίσχυση των κοινωνικών παροχών του δήμου Αμαρουσίου. Γιατί για τον συνδυασμό «Μαρούσι – Ανθρώπινη Πόλη» πάνω από τους αριθμούς, μεγαλύτερη αξία έχουν οι άνθρωποι. Γιατί η αύξηση των εσόδων και η μείωση της σπατάλης, θα πρέπει να επιστρέφουν ως μέρισμα στην κοινωνία και τους πολίτες.

Η δέσμευση του Γιώργου Πατούλη είναι ξεκάθαρη. Την επόμενη περίοδο 2011-2014, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου Αμαρουσίου:

* Με νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

* Με ουσιαστική στήριξη της τρίτης ηλικίας.

* Με μια πολιτική χαμηλών δημοτικών τελών που θα στηρίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης μας.

* Με περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

* Με ακόμη περισσότερα αθλητικά προγράμματα για τη νέα γενιά.

Διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, εμπειρία

Η επόμενη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πόλη. Ο δήμος Αμαρουσίου χρειάζεται μια Διοίκηση:

* Ικανή να διεκδικεί πόρους από την Πολιτεία, ώστε να ασκεί τις αρμοδιότητες που της δόθηκαν αλλά και να παράγει έργο για τους πολίτες. Και όχι μια διοίκηση που θα υποτάσσεται στην κεντρική εξουσία.

* Έμπειρη και αποτελεσματική, που δεν θα αφήνει να πηγαίνει χαμένη ούτε μια ευκαιρία για την πόλη.

* Έντιμη και διαφανής, που θα σέβεται και το τελευταίο ευρώ των δημοτών.

Στο τρίπτυχο διαφάνεια, εμπειρία, αποτελεσματικότητα θα στηριχθεί η νέα δημοτική οικονομική πολιτική. Και θα μπουν σταθερές βάσεις για έναν ισχυρό δήμο, κοντά στον πολίτη, με υγιή τα οικονομικά του.

Ποια είναι η στρατηγική

Η στρατηγική της παράταξης Πατούλη, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα, υπηρετεί το όραμα που επιδιώκει να μετατρέψει το Μαρούσι σε ένα προάστιο οργανωμένο, με διακεκριμένες ποιότητες, πολυλειτουργικό και συγκροτημένο.

Μέσα από την υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει εφικτό, όπως είπε ο κ. Πατούλης,

* να ενισχυθούν οι χρήσεις κατοικίας.

* να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου κατά 30% και οι κοινόχρηστοι χώροι και πεζόδρομοι κατά 80%.

* επιπλέον ο δήμος θα εμπλουτιστεί με αθλητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες αναψυχής, χώρους περιπάτου, χώρους για παιδιά, νέους πολιτιστικούς χώρους, σύγχρονες κοινωνικές υποδομές.

Το σχέδιο για την ανάπλαση των γειτονιών

Ο δήμος Αμαρουσίου αποτελείται από 17 πολεοδομικές ενότητες, διαφορετικές μεταξύ τους ως προς την έκταση, τον πληθυσμό αλλά και τα χαρακτηριστικά. Για να επιτευχθεί η «συνοχή» του δήμου, απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Που αφενός θα αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε γειτονιάς. Και αφετέρου θα επιτρέψουν να αναπτυχθούν ισόρροπα όλες τις γειτονιές της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε έργα σε κάθε γειτονιά, έργα σε όλο το Μαρούσι.

19 + 6 μεγάλες παρεμβάσεις

Προγραμματίζεται μια σειρά μεγάλων έργων και παρεμβάσεων σε όλη την πόλη. Έργα που αναδεικνύουν το ενδιαφέρον του δήμου για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Ενισχύουν τις κοινωνικές υποδομές της πόλης. Αναβαθμίζουν την αισθητική της.

1. Βιοκλιματική Ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν ποτέ στο Μαρούσι, με προϋπολογισμό 7.6 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται 100% από τη Νομαρχία Αθηνών.

2. Δημιουργία «πράσινων διαδρομών ζωής» στην περιοχή της Κοκκινιάς. Ενός δικτύου πεζοδρόμων, διαπλατυσμένων πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων.

3. Κατασκευή ενός σύγχρονου παιδικού βρεφονηπιακού σταθμού στην ίδια περιοχή με δυνατότητα φιλοξενίας 90 παιδιών.

4. Κατασκευή 3 ακόμη παιδικών σταθμών στο Ψαλίδι, στη Νέα Λέσβο και στον Άγιο Θωμά.

5. Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης σε όλο το Μαρούσι, με την κατασκευή και λειτουργία 5 νέων υπόγειων πάρκινγκ. Στο Κέντρο, στον Άγιο Θωμά, στην Κοκκινιά, στο χώρο που βρίσκεται το Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» και στην Αγία Φιλοθέη. Με παράλληλη διαμόρφωση των υπέργειων χώρων σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού.

6. Οργάνωση της παρά την οδό στάθμευσης, μέσα από την εφαρμογή ενός σύγχρονου και ευέλικτου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που θα είναι δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους.

7. Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο Λύκειο στην Κοκκινιά, που θα αποτελέσει μια ακόμη διέξοδο ψυχαγωγίας και άθλησης για τη νεολαία της πόλης μας.

8. Ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης των γειτονιών.

9. Κατασκευή, στο πλαίσιο της «διετίας για τους πεζούς», νέων πεζοδρομίων και την αύξηση του πλάτους των υπαρχόντων, με παράλληλη φύτευση δέντρων και φυτών, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πράσινο της πόλης μας.

10. Κατασκευή 3 νέων πεζογεφυρών, πάνω στον οδικό άξονα της Κηφισίας, με στόχο την ασφαλή και άνετη μετακίνηση των κατοίκων του Αμαρουσίου. Η πρώτη που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται βρίσκεται στη συμβολή της Κηφισίας με την Αναβρύτων. Η δεύτερη στο ύψος των σχολείων του Αμαρουσίου και η τρίτη στο ύψος της Αγίου Κωνσταντίνου. Ενώ διεκδικούμε και την κατασκευή μιας ακόμη στο ύψος του Υγεία.

11. Ολοκλήρωση της διαδικασίας για Ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών: Σωρός (Τύμβος – Μαρμαράδικα), Λάκκα Κόττου, Καρπάθικα – Ηπειρώτικα – Τμήμα Αναβρύτων (μετά την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων), Δηλαβέρη, Ελληνική Παιδεία και του υπόλοιπου του Αγίου Θωμά.

12. Νέος Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός που θα υπηρετεί το όραμά μας για μια πόλη φιλική και ανθρώπινη και θα προκύψει μέσα από έναν ευρύτατο δημόσιο διάλογο. Και θα αποκαταστήσει αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν σε βάρος της περιουσίας των συμπολιτών μας.

13. Αναβάθμιση και συντήρηση ελεύθερων χώρων πρασίνου, όπως το Πάρκο Αρίωνα στη Νέα Λέσβο, το Πάρκο Μαργαρίτα στο Στούντιο Α, το Πάρκο στον Άγιο Θωμά και στην παραρεμάτια περιοχή δίπλα στο ρέμα Χαλανδρίου στο Πολύδροσο.

14. Αξιοποίηση της έκτασης 40 στρεμμάτων πλησίον του ΟΑΚΑ στην περιοχή του Αγίου Θωμά (ΕΤΕΒΑ) και δημιουργία χώρου πρασίνου, ήπιας μορφής αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών και αναψυχής.

15. Αξιοποίηση του Κτήματος Καρέλλα και μετατροπή του σε ένα μοναδικό χώρο πρασίνου, αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σημείο αναφοράς για όλο το Μαρούσι.

16. Ανανέωση του στόλου της Δημοτικής Συγκοινωνίας με τη μέθοδο leasing.

17. Κατασκευή ενός νέου, κλειστού, πολύ-λειτουργικού χώρου αθλητισμού και πολιτισμού στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης».

18. Αλλαγή του συνόλου του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με την εγκατάσταση 5.000 νέων φωτιστικών σωμάτων, υψηλής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε όλο το Μαρούσι.

19. Δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Συνηγόρου του Δημότη, για την παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών για υποθέσεις που αφορούν τις σχέσεις των συμπολιτών μας με τη Δημόσια Διοίκηση.


Τη διετία 2011-2012 δίνεται προτεραιότητα στους πολίτες, ιδιαίτερα στις μητέρες, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, εξασφαλίζοντας την ασφαλή κυκλοφορία τους με έργα ανάπλασης σε δρόμους, δημιουργία πεζοδρομίων και πεζοδρόμων.
Στο αρχικό σχέδιο προβλέπεταιτην ανάπλαση των οδών σε 5 Πολεοδομικές Ενότητες του Αμαρουσίου:

1. Νερατζιωτίσσης (Α. Ανάργυροι),

2. Παραδείσου (Παράδεισος),

3. Σωρού (Σωρός),

4. Μεσογείων (Κοκκινιά)και

5. Κυπρίων Αγωνιστών (Νέο Μαρούσι).

Επίσης σχεδιάζεταιτην ανάπλαση της παραρεμάτιας διαδρομής που ξεκινά από το Βόρειο Μαρούσι και καταλήγει στον Άγιο Θωμά. Ενώ προβλέπεται και η κατασκευή κόμβου και διαχωριστικής νησίδας στην Αμαρυσία Αρτέμιδος.

4 + 1 μεγάλες διεκδικήσεις

Το σχέδιο Πατούληπεριλαμβάνει και πέντε μεγάλες διεκδικήσεις , πέντε μεγάλα έργα και παρεμβάσεις τα οποία δεν μπορούν να κατασκευαστούν με πόρους του δήμου, αλλά θα διεκδικηθούν απο την κεντρική εξουσία. Και αυτά είναι :

Επέκταση του Μετρό στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας, μέσα από την έναρξη της κατασκευής της Γραμμής 4 που ήδη υπάρχει στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό. Και τη σύνδεσή της με το δίκτυο του ΗΣΑΠ και το σταθμό στο Μαρούσι.

Υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Κηφισίας, μήκους περίπου 850 μ. (από τη Λεωφόρο Πεντέλης ως τη βόρεια είσοδο της πόλης), με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου ελεύθερου χώρου που μπορεί να διαμορφωθεί για χρήσεις περιπάτου, αναψυχής, άθλησης και ψυχαγωγίας.

Κατασκευή ελεύθερων χώρων άθλησης και αναψυχής άνωθεν της Αττικής Οδού. Κάτι που θα έπρεπε να έχει διεκδικηθεί από το παρελθόν -όπως έπραξαν με επιτυχία οι υπόλοιποι γειτονικοί Δήμοι- αλλά δεν έγινε ποτέ.

Κατασκευή Σύγχρονου Κέντρου Τεχνών και Μουσικής, που θα φιλοξενήσει όπερα, πινακοθήκη, βιβλιοθήκη, εστιατόριο και υπόγειο πάρκινγκ, σε οικόπεδο που βρίσκεται πάνω στον κυκλικό κόμβο της Αττικής Οδού.

Δημιουργία μιας «πράσινης διαδρομής» με φύτευση δέντρων κατά μήκος της διαδρομής του ΗΣΑΠ που διέρχεται την πόλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό ηχοπέτασμα που θα μειώσει την ηχορύπανση.

Tο σχέδιο μας υπηρετεί τις ανάγκες του Αμαρουσίου, είπε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Με όπλο μας το πρόγραμμα αυτό, ζητάμε από τους πολίτες της πόλης την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Ζητάμε μια καθαρή νίκη, που θα μας δώσει τη δύναμη ώστε την επόμενη περίοδο να πετύχουμε:

1. την οικονομική εξυγίανση του Δήμου μας

2. την διεκδίκηση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για την εκτέλεση μιας σειράς έργων υποδομής , σε όλες τις γειτονιές του Αμαρουσίου, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο μας για το Μαρούσι της επόμενης δεκαετίας

3 την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, μέσα από δράσεις που αφορούν από την καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προστασία και ανάδειξη των χώρων πρασίνου της πόλης, αλλά και παρεμβάσεις για την ανάπλαση της όψης γειτονιών του προαστίου μας.

4. την ενίσχυση των κοινωνικών μας υποδομών και την εφαρμογή μιας στοχευμένης δημοτικής κοινωνικής πολιτικής, με στόχο τη στήριξη αυτών που μας έχουν ανάγκη.

5. την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και την αναβάθμιση της εμπορικής αγοράς της πόλης μας

6. την εφαρμογή ενός νέου Πολεοδομικού Σχεδιασμού που θα ενισχύει τις χρήσεις κατοικίας και θα αυξήσει τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους πρασίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου