Θύελλα κατά Προβόπουλου

Η περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, η αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, οι περικοπές στα Πανεπιστήμια καθώς και κλείσιμο ορισμένων ΑΕΙ που προτείνει η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών, επισημαίνει η ενδιάμεση έκθεσή.

Ο κ. Προβόπουλος ζητεί να μπει "μαχαίρι" στις δαπάνες, προτείνοντας -μεταξύ άλλων- να σταματήσει η πολυδάπανη λειτουργία των ΚΑΠΗ.

"Ο κ. Προβόπουλος, επειδή ο ίδιος προφανώς δεν θα χρειαστεί ποτε να φιλοξενηθεί σε δημοτική Λέσχη Φιλίας, εισηγείται για τη σωτηρία της οικονομίας την κατάργησή τους" σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης.

Έκθεση ΤτΕ

Στην έκθεση, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ακόμη ότι η οικονομία διανύει την δυσκολότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών και προτείνει πρακτικές λύσεις για ενίσχυση των προσπαθειών στη κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητώντας -μεταξύ άλλων την άμεση συγχώνευση ή κατάργηση 5.000 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ο Διοικητής της  ΤτΕ ζητεί να περιοριστεί σε ένα ή δύο ο αριθμός των κρατικών τηλεοπτικών καναλιών - συμπεριλαμβανομένου και του καναλιού της Βουλής - λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας τους.
Παράλληλα συστήνει στην κυβέρνηση το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ που καταβάλλεται μέσω τον λογαριασμών της ΔΕΗ να κατευθυνθεί στη μείωση του δημοσίου χρέους.
Ο διοικητής της ΤτΕ ζητεί επίσης να σταματήσει η πολυδάπανη λειτουργία των ΚΑΠΗ, ενώ προτείνει τον περιορισμό του αριθμού των ΤΕΙ και των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών από τα απομακρυσμένα χωριά στα σχολεία καθώς και την αναστολή για μια πενταετία των δραστηριοτήτων της γενικής γραμματείας νέας γενιάς
Κάνει λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% το τρέχον έτος και ανεργία πάνω από 12%, ενώ οι μέσες πραγματικές αποδοχές επηρεαζόμενες και από τον υψηλό πληθωρισμό θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 17% στο δημόσιο.
Στην έκθεση διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία στο τέλος Ιουνίου έφταναν στο 9% με τα καταναλωτικά να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 16,7%.

"Να τιμωρηθούν οι κλέφτες, αλλά και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν στην Ελλάδα ξανά τέτοιες συμπεριφορές", δήλωσε, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο Mega. 

"Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κατέθεσε την ετήσια έκθεση, η οποία φυσικά δεν είναι και θέση της Κυβέρνησης, που βαδίζει στη δική της πορεία, τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι τα ΚΑΠΗ δημιουργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ, οπότε και εδραιώθηκε το κράτος πρόνοιας, και για την Κυβέρνηση βρίσκονται σε προτεραιότητα.
"Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να κόψουν τη φόρα του κ. Προβόπουλου, του κ. Παπανδρέου και όλων των άλλων που συνηγορούν σε μια τέτοια πολιτική" σχολίασε η γγ του ΚΚΕ αναφερόμενη στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας. Χαρακτήρισε υποκριτική την αντίδραση της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή. Αυτά τα μέτρα που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδας, πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα έχουν ήδη εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη.
"Όσες απορίες μας άφησε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη, τις απάντησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, αν το μήνυμα της κάλπης είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι περικοπές μισθών, νέο ασφαλιστικό,  κατάργηση συμβάσεων εργασίας και αυξήσεις στα εισιτήρια", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από την Κέρκυρα, όπου περιοδεύει.

Ιδεολογικά φορτισμένη νεοφιλελεύθερα χαρακτήρισε την έκθεση Προβόπουλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον Αθήνα 984. Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε πως η έκθεση αποτελεί προπομπό κυβερνητικών επιλογών που συνήθως επακολουθούν, ενώ τόνισε ότι, θα περίμενε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να μην φορά "τόσο χρωματιστά γυαλιά" στην ανάλυσή του. 

Ανακοίνωση Δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη

"Ο κ Προβόπουλος, επειδή ο ίδιος προφανώς δε θα χρειαστεί ποτέ να "φιλοξενηθεί" σε δημοτική λέσχη φιλίας, εισηγείται για τη σωτηρία της οικονομίας μας την κατάργησή τους. Στην ουσία, ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο κοινωνικό κράτος - όπου μόνο οι ΟΤΑ έχουν να επιδείξουν έργο - να εξαφανιστεί. Αυτό πραγματικά είναι δίλημμα για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου", αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος  της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης απαντώντας  στις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, κατατίθεται την Τετάρτη, κατά πληροφορίες, η τροπολογία για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους, αναλόγως του εισοδήματός τους. Το ποσό θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την σύνταξη  από κάθε ταμείο και το Δημόσιο, πλην του ΟΓΑ για συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω.

Μίχαλος για έκθεση της ΤτΕ

Πρέπει να μπει μαχαίρι στην κρατική σπατάλη, σημειώνει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, μετά τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2010.

Οπως σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Μίχαλος:«Η ενδιάμεση Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνει για μια ακόμη φορά τα αυτονόητα. Η ελληνική κοινωνία, οι επιχειρήσεις και οι μισθωτοί δεν αντέχουν πλέον άλλες φορολογικές αυξήσεις. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εκ μέρους της πολιτείας, θα οδηγήσει την οικονομία μας σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, χωρίς προοπτικές ανάκαμψης. Η βελτίωση των εσόδων θα πρέπει πλέον να προέλθει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Επιπλέον, οι προσπάθειες για τον έλεγχο και τη μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να επικεντρωθούν άμεσα στην περικοπή των κρατικών δαπανών. Με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, στην κατάργηση ή τη συγχώνευση περιττών δημοσίων φορέων, όπως οι πέντε κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, που επιβαρύνουν σήμερα τους φορολογούμενους με τεράστια κόστη. Αντί η κυβέρνηση να ζητά όλο και περισσότερες θυσίες από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ας φροντίσει να βάλει αρκετά βαθιά το μαχαίρι στην κρατική σπατάλη».

Ανακοίνωση εργαζομένων  Γ. Γραμματείας Νέας Γενιάς
Οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την επιλεκτική -τυχαία;- αναφορά στη Γενική Γραμματεία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική του 2010, ο οποίος προτείνει πενταετή αναστολή δραστηριοτήτων της Γραμματείας, με σκοπό την εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «αρμόδια για τη χάραξη και άσκηση πολιτικής για τους νέους και το κόστος της εφαρμογής της είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, τα δε προγράμματα αξιολογούνται από τους νέους που είναι αποδέκτες αυτών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου